Rezolvare subiect teste de antrenament la Limba Română profil real

Pregătirea pentru examenul de bacalaureat este esențială, iar i-școala vine în ajutorul tău cu o serie de resurse valoroase.Descoperă 100 de variante bac romana pentru a-ți testa cunoștințele și a te familiariza cu tipologia întrebărilor.Dacă ești în căutarea unor teste bac romana sau teste de antrenament bac 2023 romana, ai ajuns în locul potrivit.De asemenea, oferim și teste de antrenament bac  matematica pentru cei care doresc să își consolideze aptitudinile matematice.Pentru a avea o idee clară despre ce te așteaptă anul acesta, consultă modelul bac romana 2023.Pentru cei care urmează filiera tehnologică, avem pregătite subiecte bac romana tehnologic. Și nu în ultimul rând, pentru cei care preferă formatul tradițional, punem la dispoziție subiecte bac romana pdf.Succes în pregătirea ta!

Examenul naţional de bacalaureat

Baltagul de Mihail Sadoveanu – particularități ale unui text narativ studiat

Rezolvarea cerințelor de la  testul de antrenament 2 la Limba Română, profil real, s e realizează pe baza baremului de notare.

Încadrare

Romanul Baltagul, apărut în 1930, duce la desăvârşire formula realismului liric. Roman tradiţional, respectă tiparele scrisului convenţional, precum omniscienţa, cronologia, personajul tipic, abordând teme consacrate, ce definesc sufletul naţional. Discursul epic este linear, axat mai ales pe tema călătoriei explorative, care are ca scop căutarea, cunoaşterea, iniţierea, confruntarea, adevărul, justiţia.

Monografie a satului tradiţional de la începutul secolului al XX-lea, romanul surprinde evenimente rituale din viaţa păstorilor din zona Dornelor. Este imaginea lumii arhaice, îndeosebi a celei păstoreşti, în faza ei crepusculară, când este invadată de agenţii lumii noi, capitaliste. Aspectele tradiţionale apar mai luminoase decât în realitate, ceea ce pare să constituie chiar rodul intenţiei scriitorului.

Tema cu referire la o secvenţă epică /scenă

Rezervele ţărănimii faţă de realităţile lumii noi şi, mai ales, respectul faţă de normele tradiţionale de conduită şi pentru comportamentul ritualizat este ilustrat pe tot parcursul acţiunii. 

În scena opririi la nunta din satul Cruci, Vitoria împlineşte ritualul cuvenit, deşi drumul ei era încă departe de a se fi încheiat. Nuntaşii, îmbrăcaţi de sărbătoare, fugeau cu săniile pe apa îngheţată a Bistriţei. Bărbaţii trăgeau cu pistoalele asupra brazilor, ca să alunge iarna. Vorniceii le-au ieşit drumeţilor înainte şi le-au întins plosca. Vitoria, arătând ,,veselă faţă”, face ,,frumoasă urare miresei”. Oamenii se mândresc că încă mai ţin calendarul cel vechi, căci vor să fie ,,mai tineri cu treisprezece nopţi”.

Două elemente ale textului narativ: construcţia subiectului – conflict; relaţii temporale şi spaţiale; perspectivă narativă

Acţiunea este dispusă într-un plan real, social (Moldova, primele decenii ale sec. al XX-lea, satul Măgura Tarcăului) şi unul mitic, conturând două lumi la hotarul dintre secole: una arhaică, a păstorilor, care luptă pentru a-şi apăra obiceiurile şi tradiţiile, şi alta modernă, lumea oraşului. Timpul narativ se întinde între două sărbători creştine, de la Sfântul Dumitru până la Sfântul Gheorghe (octombrie-aprilie).

Asociind scene şi episoade narative, Baltagul prezintă o acţiune complexă şi complicată, gradată pe momentele subiectului, desfăşurată de-a lungul a şaisprezece capitole, structurate în trei părţi. 

Prima parte este consacrată conflictului, ca premisă a acţiunii, ilustrând evenimentele determinante, între Sf. Dumitru şi Sf. Andrei, de la dispariţia lui Nechifor Lipan până la decizia de plecare a Vitoriei. 

Cea de-a doua parte este dedicată desfăşurării acţiunii, axată pe căutarea adevărului, şi se încheie cu dezlegarea enigmei morţii lui Nechifor Lipan. A treia parte a cărţii cuprinde deznodământul, care culminează cu acţiunea de justiţie.

Concluzie

Baltagul este un roman care prezintă realitatea tradiţională românească, cu specificul ei, îmbinată cu elemente moderne, fiind o adevărată frescă a satului românesc la începutul secolului al XX-lea. Prin intermediul Vitoriei Lipan, Mihail Sadoveanu explorează tema sacrificiului, datoriei și a tradiției, oferind o imagine autentică și complexă a lumii tradiționale românești.

Ce spun elevii care au folosit i-școala?

1 2 - BAC
2 - BAC

Vezi și Rezolvarea Subiectului III la Limba și Literatura Română | Bacalaureat 2023, profil uman

Ce spun elevii care au folosit i-școala?

Excelent! Profesionalism, seriozitate, talent, dedicare. Felicitări întregii echipe care a contribuit/contribuie la realizarea și îmbunătățirea acestei platforme!
Cursurile sunt foarte bine structurate si frumos prezentate. Le recomand cu toata increderea, mi-au fost de mare ajutor. Multumesc echipei I-scoala!
referinte pregatire BAC
testimonial pregatire bacalaureat
testimonial pregatire bacalaureat
Am avut nevoie pentru istorie de i-scoala si este foarte bun! M-a ajutat sa invat singura toata materia fiind video retinand mai usor. Am vorbit si cu Dl Profesor si m-a indrumat si dumnealui. Acesti 100 lei sunt cei mai buni 100 lei cheltuiti din viata mea! Am recomandat si serviciile dvs.mai departe.
Recomand, se pot lua note foarte mari! Eu am luat 9.5 la istorie mulțumita aplicatiei!
Recomand cu drag ! Cursurile sunt structurate foarte bine și atragatoare !
Recomand cu tot dragul! Cursurile sunt bine structurate și pe înțelesul tuturor.

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email și noi revenim cu resurse la tine