Particularități de construcție a personajului Ghiță din "Moara cu noroc" de Ioan Slavici

În periplul literar, fiecare student se confruntă cu provocarea de a înțelege modalitățile de construcție a personajului, în special când vine vorba de opere clasice din literatura română. 

Un exemplu notabil în acest sens este Ghiță din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici. Această nuvelă oferă o gamă variată de tehnici prin care este realizată construcția personajului

Dacă sunteți în căutarea unui model de caracterizare a personajului pentru bac, subiectul 3, ați ajuns în locul potrivit. În acest articol, ne vom concentra pe 2 modalități de caracterizare a personajului Ghiță, oferind astfel răspunsuri utile pentru cerința bac de caracterizare a personajului

Alăturați-vă mie în această călătorie analitică și descoperiți complexitatea construcției unui personaj iconic din literatura română.

Subiect III profil real test de antrenament romana

Barem subiect III test de antrenament limb romana profil real

Particularități de construcție a personajului Ghiță din „Moara cu noroc” de Ioan Slavici

Rezolvarea cerințelor de la  testul de antrenament 3 la Limba Română, profil real, se realizează pe baza baremului de notare.

În literatura română, unul dintre cele mai emblematice și complexe personaje este, fără îndoială, Ghiță, protagonistul nuvelei „Moara cu noroc”, scrisă de Ioan Slavici. Acest personaj se distinge printr-o construcție psihologică adâncă, evidențiată atât prin trăsăturile sale morale, cât și prin statutul său social și prin relația sa cu ceilalți personaje.

 

Statutul social, psihologic și moral

 

Ghiță este inițial prezentat ca un om simplu, un cioban ce își dorește o viață liniștită și onestă alături de soția sa, Ana, și copiii lor. El este caracterizat de un puternic sentiment al datoriei și o etică muncii dezvoltată. În această etapă, Ghiță se bucură de respectul și considerația celor din jur, fiind văzut ca un om bun, corect și onest. Cu toate acestea, schimbarea lui Ghiță începe atunci când decide să preia moara, sperând că aceasta îi va aduce noroc și o viață mai bună.

Două episoade semnificative

 
  1. Întâlnirea cu Lica Sămădăul: Această întâlnire marchează începutul decăderii morale a lui Ghiță. Lica, un personaj cu un trecut dubios, cu o influență negativă, îl atrage pe Ghiță într-o lume a compromisurilor și a lucrurilor dubioase. Ghiță devine complice la acțiunile lui Lica, deși în adâncul său, simte că aceasta este o cale greșită.
  2. Confruntarea cu Ana: În acest episod, conflictul interior al lui Ghiță atinge cote alarmante. Când Ana îi mărturisește că a fost curtată de Lica și îi dezvăluie intențiile acestuia, Ghiță alege să își suspecteze soția, să o acuze și să nu îi mai acorde încredere. Acest moment subliniază transformarea lui Ghiță și distanțarea sa de valorile morale inițiale.

Analiza elementelor de structură, compoziție și limbaj

 
  1. Tehnici narative: Naratorul omniscient permite cititorului să pătrundă în adâncurile sufletului lui Ghiță, oferindu-i o înțelegere completă a luptelor și conflictelor sale interioare.
  2. Relații temporale și spațiale: Moara, spațiul central al acțiunii, simbolizează ambiția și lăcomia lui Ghiță, care îl conduc spre ruină. Trecerea timpului în nuvelă evidențiază schimbarea graduală a lui Ghiță, de la un om simplu la unul corupt de dorințele sale.

În concluzie, personajul Ghiță este un exemplu perfect al transformării unui om sub influența ambiției și lăcomiei. Construcția sa complexă, relația cu ceilalți personaje și conflictele interioare pe care le experimentează îl fac unul dintre cele mai memorabile personaje din literatura română.

Ce spun elevii care au folosit i-școala?

1 2 - BAC
2 - BAC

Vezi și Rezolvarea Subiectului III la Limba și Literatura Română | Bacalaureat 2023, profil uman

Ce spun elevii care au folosit i-școala?

Excelent! Profesionalism, seriozitate, talent, dedicare. Felicitări întregii echipe care a contribuit/contribuie la realizarea și îmbunătățirea acestei platforme!
Cursurile sunt foarte bine structurate si frumos prezentate. Le recomand cu toata increderea, mi-au fost de mare ajutor. Multumesc echipei I-scoala!
referinte pregatire BAC
testimonial pregatire bacalaureat
testimonial pregatire bacalaureat
Am avut nevoie pentru istorie de i-scoala si este foarte bun! M-a ajutat sa invat singura toata materia fiind video retinand mai usor. Am vorbit si cu Dl Profesor si m-a indrumat si dumnealui. Acesti 100 lei sunt cei mai buni 100 lei cheltuiti din viata mea! Am recomandat si serviciile dvs.mai departe.
Recomand, se pot lua note foarte mari! Eu am luat 9.5 la istorie mulțumita aplicatiei!
Recomand cu drag ! Cursurile sunt structurate foarte bine și atragatoare !
Recomand cu tot dragul! Cursurile sunt bine structurate și pe înțelesul tuturor.

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email și noi revenim cu resurse la tine